Παραδοσιακά Μελομακάρονα

Πρόκειται για το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων και με αυτή την συνταγή θα τα φτιάξετε  γρήγορα και εύκολα και θα μοσχομυρίσει  όλο το σπίτι.

Υλικά:

  • 1 κιλό μαλακό αλεύρι ή αλεύρι για όλες τις  χρήσεις.
  • 1/2 Λίτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 200 ml φρεσκοστυμένη πορτοκαλάδα
  • Ξύσμα φλούδα από ένα πορτοκάλι
  • 2 κ.γ μπέικιν  πάουντερ
  • 100 ml μπύρα
  • 100 ml μπράντυ
  • 300 γρ καρυδόψιχα 
  • 300 γρ σουσάμι φυσικό
  • 1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
  • 1 κοφτό κουταλάκι γαρύφαλλο

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ μέλι
  • 180 γρ ζάχαρη
  • 180 γρ νερό

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε το καθαρό βούτυρο:

Βάλτε στο μίξερ το λάδι και την ζάχαρη και αφήστε τα να ανακατευτούν για αρκετή ώρα.Κοσκινίζετε το αλεύρι και ρίχνετε και το μπέικιν να ανακατευτεί.

Σε ένα σκεύος βάζετε το μίγμα λαδιού ζάχαρης και ρίχνετε μέσα το μπράντυ, τον χυμό πορτοκαλιού το ξύσμα, τα μπαχαρικά, την μπύρα και σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι.

Ζυμώνετε καλά μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη.Αν σας ξέφυγε ρίξτε λίγο λάδι ακόμα και πλαστέ και πάλι. Πλάθουμε την ζύμη, παίρνουμε μια ξύστρα και στο μέρος που έχει τα μεγάλα εξογκώματα, ακουμπάμε την ζύμη πάνω εκεί και με τα δάχτυλα ενωμένα πιέζουμε ελαφρά και την σέρνουμε λίγο. Είναι εύκολο να το πετύχετε αν δεν μπορείτε απλά ακουμπήστε το πάνω στην ξύστρα και πιέστε το ελαφρά με τα δάκτυλά να κάνει μια μικρή γούβα.

Βάζουμε μια λαδόκολλα στο ταψί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 170 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν (20)30 λεπτά).

Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν καλά και παράλληλα  ξεκινάμε την παρασκευή του σιροπιού.

Ρίχνουμε το μέλι την ζάχαρη και το νερό να πάρουν μερικές βράσεις. Όσο αυτό είναι ζεστό ρίχνουμε μέσα μια τρυπητή κουτάλα 2-3  μαζί με τα μελομακάρονα μας και αφού στραγγίξουν τα τοποθετούμε σε πιατέλες. Όταν τελειώνει κάθε στρώση τους, ρίχνουμε μια κουταλιά μέλι και τα πασπαλίζουμε σουσάμι και καρύδια.